14 redenen + 1 doorslaggevende reden om een ZZP-er in te huren

Als HR-professional krijg ik regelmatig de vraag van ondernemers waarom ze in zee zouden moeten gaan met ZZP-ers. Ik zal uitleggen waarom dit een uitstekend plan is.

Uitstel overgangsperiode wet DBA tot januari 2018

Het kabinet heeft besloten de overgangsperiode van de wet DBA uit te stellen tot 1 januari 2018 zonder boete of naheffing, tenzij er kwaadwillend gehandeld wordt. Met kwaadwillend wordt bedoeld dat wanneer de opdrachtgever of opdrachtnemer opzettelijk een situatie van overduidelijke schijnzelfstandigheid laat ontstaan of voortbestaan, omdat hij weet (of had kunnen weten) dat er wel degelijk sprake was van een dienstbetrekking.

Dus bedrijven kunnen voorlopig weer met een gerust hart ZZP-ers inhuren voor hun opdrachten en projecten. En dat is voor beide partijen goed nieuws!

Onderaan de streep levert de ZZP-er winst op

Ik heb ook vaak gehoord: “ een ZZP-er vraagt een veel te hoog uurtarief, ik kan beter een werknemer in loondienst nemen dan ben ik goedkoper uit”.

Mijn ervaring is dat vaak juist het tegendeel waar is. Het inhuren van een ZZP-er  lijkt een hoge kostenpost; een uurtarief van €80,00 is meer regel dan uitzondering. Als je alle kosten van iemand in loondienst in dezelfde functie afzet tegen de ingehuurde ZZP-er dan blijkt vaak dat deze goedkoper is.

Op financieel gebied is het buitengewoon interessant om met een ZZP -er te werken en wel om de volgende redenen:

 1. Je hebt geen werkgeverslasten op het brutoloon.
 2. Je betaalt geen loon bij ziekte of verlof. Een langdurige arbeidsongeschikte medewerker kost al gauw 2x het bruto maandloon. Denk hierbij aan re-integratie kosten conform de WVP en vervangingskosten.
 3. Je betaalt geen pensioenpremie ( 10%)
 4. Je betaalt geen loonheffingen aan de belasting, een ZZP-er betaalt zelf WUO.
 5. Geen ziektekosten premie en (ZVW).
 6. Een ZZP-er bouwt geen vakantiedagen op en ontvangt geen vakantietoeslag van 8%.
 7. In loondienst betaalt de werkgever op het brutoloon werkgeverslasten van 30% op het brutoloon.
 8. Geen bonussen of 13e maand, geen secundaire voorwaarden zoals telefoon/laptop/ leaseauto, etc.

Nog niet helemaal overtuigd? Vanuit bedrijfsmatig perspectief biedt het de volgende voordelen:

 1. Er is geen sprake van belangenverstrengeling.
 2. Het geeft een nieuwe frisse blik op je organisatie.
 3. Het zorgt voor tijdelijke ondersteuning zodat je verder geen verplichtingen hebt.
 4. Veelal zijn ZZP-ers direct en flexibel inzetbaar.
 5. Het bied je een goedkopere oplossing, omdat je geen vast dienstverband aangaat.
 6. Daarnaast creëer je als ondernemer een flexibele poule van gemotiveerde ZZP-ers/ondernemers die je tijdelijk kunt inzetten, alleen wanneer je daadwerkelijk beroep op hen wil doen.

De doorslaggevende reden om de ZZP-er in te huren: een profielschets van de ZZP-er

ZZP-ers en ondernemers zijn mensen die gemotiveerd zijn om zelfstandig iets op te bouwen. Zij hebben  een droom en een visie waar ze in geloven en waar ze naar handelen. Het vergt veel lef om de keuze te maken om als zelfstandige te gaan werken. Dit doe je alleen als je overtuigd bent van je professionaliteit! De ZZP-ers durven risico’s te nemen, zij handelen vanuit een ondernemersgeest, door continu zelf werk te creëren en zijn zich ervan bewust dat het geen zekerheid geeft.

Conclusie:….. het is absoluut de moeite waard om met ZZP-ers te werken, ze reduceren de kosten en ze hebben een top mentaliteit!

Ben jij ondernemer/werkgever en wil jij je richten op je core business? Ik ontzorg je door  HR werk te doen waar jij niet aan toe komt of waar de kennis ontbreekt. Mijn passie, kennis en ervaring zet ik maximaal in bij al je  HR vraagstukken. Neem gerust vrijblijvend contact op zodat ik kan laten zien wat ik voor je kan betekenen op een manier die jouw onderneming geld bespaart: mangala@core-hr.nl, tel 06177566485. of www.core-hr.nl